Tuesday, May 15, 2018

Genuine FSB interview past questions and correct answers

By naijascholarshipsbuzz


The following is a comprehensive questions and correct answers regarding the FSB scholarship examination.

Though these past questions are a copy of past interview questions from previous FSB examinations organized by the Federal Government of Nigeria for their local scholarship awards tenable in Nigerian tertiary institutions, they are only available as a preparation tool (guide).

We urge you to learn the techniques used in answering the questions instead of cramming and hoping to see similar questions on your interview day.

So beware of those that will tell you that FSB are too lazy to set new questions for each year's interview — that's a big lie! Because I have once sat for the interview and I fell into this trap of FSB being too lazy!
 If that is the case, why don't you think for a second that FSB would be giving out plenty of #150,000 to many Nigerians who sit for the interview; and by statistics, this will be increasing every year — something that FSB can't even afford to pay. Be warned and take rational actions!

Note:

Comprehensive FSB past questions and answers are usually hard to get since the examination (also called interview by FSB itself) is not paper-based but computer-based (CBT). So make sure you bookmark this page for future reference. 

Also, take note that FSB interview is divided into two sections:
  1. English section (60 questions), and 
  2. Arabic (40 questions), and the total time for the exam is 1hr 30mins.
The Arabic section is a combination of Mathematics, Geometrical shapes or Figures, and Basic Computer Science. 
Sometimes, current affairs questions can be added in the Arabic section; and to avoid being taken unaware by FSB, don't forget to read Nigerian current affairs for Nigerian scholarships now or after you must have finished reading this page. The rest of the two sections above are covered here in this page.

Early preparation is the key to succeeding in this interview!


FSB ENGLISH SECTION:


         COMPREHENSION PART 

Read the following paragraphs to answer the next two questions (Questions 1 & 2). 


Until widespread clearing of land began after 1861, the Tweed Valley, from the beach dunes to the mountains, was covered by dense wetland forests and rainforest. The rainforest had plenty of red cedar, which grew along the river banks and over the floodplains and foothills. Some of these trees were huge, up to sixty metres tall and as much as two thousand years old.
 Cedar was highly valued for its light weight, rich pink to red colours and interesting grain patterns. The tall trees provided magnificent lengths for the mills. Much early Australian furniture was made from cedar. The timber of the Tweed Valley was felled close to the river banks and then was tied and 
floated downstream to the river mouth for shipping to the big cities. The river provided the only means of removing the timber, because the felled trees were so bulky. 
By the 1870s, the cedar industry was in decline. Land cleared for farming was on the increase and easily obtainable, and large cedar trees were becoming scarce. It was purely an extractive industry, which put nothing back. Given that many original trees were 
thousands of years old, it would have been hundreds of years before the plantings could have been harvested in any case. 

Question 1

Tweed Valley cedar was valued in colonial Australia for all the following reasons EXCEPT: 

 A: the trees were easy to fell and remove. 
 B: the timber was sought after for furniture making. 
 C: the timber was light in weight. 
 D: the timber was prized for its colour and grain variations. 
 E: the tree trunks were long and straight. 

Answer: A.   Reason: The only means of removing the trees was via the nearby rivers; more so, the trees were too tall to be fell. 

Question 2

Which of the following can we say caused the decline of the cedar industry? 

 A: Suitable trees closer to the river grew scarce. 
 B: Clearing for farming land was reducing the rainforest. 
 C: Felled trees were not replaced. 
 D: A and B together. 
 E: B and C together.

Answer: E.  Reason: The increase in clearing the rainforest for farming led to reduction in the cedar trees; also it would take over hundreds of years before a reasonable cedar tree can be gotten, and therefore the trees were not replaced. 


Read the following paragraphs to answer the next two questions (Questions 3 & 4). 


The debate on whether Australia will have a nation-wide carbon trading scheme ended last week with the government committed to a national emissions scheme from 2012. However, the decision-making as to how we power the economy in a carbon constrained world is only just beginning. 
Fossil fuels like coal and oil have underpinned our economic growth and standard of living for decades. The current resources boom is there because other countries want our fossil fuels, and for all these reasons it is profitable to keep mining them. Ironically, the income may help develop
the technologies to replace them, but it is a matter of which and when. 
Almost certainly, in the race to reduce emissions, new technologies such as solar, wind and geothermal (heat from rocks) power will compete against gas, clean coal and perhaps nuclear energy to win the hearts and minds of the business world. In the end, business will favour whatever is a cheap, abundant and reliable solution. 
You can imagine the lobbying that will ensue from the different interest groups, to attract business capital and government support so that their technology wins out. There may be many collapsed ventures and lost fortunes along the way. 

Question 3 

Fossil fuels will be in demand for some time yet because: 

A: we have no other options. 
B: they are plentiful and cheap in Australia.
C: our wealth and lifestyle are at present dependent on them. 
D: A and B together. 
E: B and C together. 

Answer: C. 

Question 4

In the writer’s view ‘there may be many collapsed ventures’ along the way because: 

A: cheaper fossil fuels will continue to be used for a long time. 
B: business will favour existing sources, rather than undergoing expensive change. 
C: carbon emission rules will cripple new energy sources. 
D: not all the options will be adopted, so the cheaper and more efficient will survive. 
E: None of these.

Answer: C. 

Read the following paragraph to answer the next two questions (Questions 5 & 6). 


Tailgating another vehicle is unsafe and illegal. Many rear-end collisions are caused by drivers following too close to the vehicle in front of them. The rules state that a driver must keep sufficient 
distance from the vehicle in front in order to stop safely and avoid a collision. Drivers should allow a 
minimum two seconds’ gap between their vehicle and the one ahead. At sixty kilometres an hour, this equates to thirty-three metres; at a hundred it equates to fifty-five metres. More distance is needed to safely stop in rain or poor visibility. 

Question 5

Tailgating another vehicle is unsafe because: 
 A: all rear end collisions are caused by drivers following too close to the vehicle in front. 
 B: it may not allow sufficient time and space to stop and avoid a collision. 
 C: it is against the road rules. 
 D: it is a reckless practice. 
 E: None of these.

Aswer: B.

Question 6

‘More distance is needed to safely stop in rain or poor visibility.’ We can infer from this that: 
 A: people drive faster in rain and poor visibility. 
 B: the writer is merely calculating on the safe side. 
 C: braking is more hazardous in rain and poor visibility. 
 D: the road rules state that this must be so. 
 E: All of these.

Answer: B. 


         CORRECT SPELLING PART — Which is the correct spelling of the word in the following questions:

Question 7: (from 2018 English section)

A.  Silhouette 
B.  Sillhoutte 
C.  Silhoutte 
D.  Sillhouette 

Answer: A

Question 8:

A.  Secertary
B.  Secetary 
C. Secetery 
D.  Secretary 

Answer: D

Question 9:

A. Apatetic 
B. Apatethic 
C. Apathetic 
D. Apathethic 

Answer: C

Question 10:

A. Gluton 
B.  Glotone 
C.  Glutton 
D. Glutin 

Answer: A

Question 11:

A. Mayonnaise 
B. Mayonase 
C. Mayonaise
D. Mayonnaize 

Answer: A 


COMPLETE THE FOLLOWING SENTENCES WITH THE WORDS PROVIDED:

Question 12:

People prefer —— leaders to —— leaders. 
A. arrogant/down
B. humble/abase
C. humble/arrogant
D. arrogant/abase

Answer: C

Question 13:

Though her —— was not announced, her departure was. 
A. departure 
B. arrival 
C. Arrival 
D. coming 

Answer: B. Reason: option C starts with capital letter!

Question 14:

Ben's bag is —— while Mary's bag is ——.
A. expensive/cheap
B. expensive/costly
C. costly/cheap
D. mild/cheap

Answer: A. 

Question 14:

John was —— to follow us but James was so ——.
A. reluctant/down
B. reluctant/eager
C. up/eager
D. down/reluctant

Answer: B

Question 15:

The lady was affirmed guilty by the police but the —— set her free. 
A. judiciary 
B. jury 
C. government 
D. judicatory

Answer: B


CHOOSE THE WORD THAT IS OPPOSITE IN MEANING TO THE UNDERLINED WORDS:

Question 16:

Mr. Okon was abased  while his wife was ——.
A. extolled 
B. depressed 
C. degraded 
D. humiliated 

Answer: A. Reason: options B, C,  and D are nearest in meaning to the underlined word. 

Question 17:

Mr. Barry is amateur  but his wife is a ——.
A. proffesional 
B. bungler 
C. dilettante 
D. unskilled 

Answer: A. Reason: options B, C,  and D are nearest in meaning to the underlined word. 

Question 18:

Though web development is a lucrative business, some sadists consider it ——.
A. unproffitable 
B. profitable 
C. surplus 
D. abundant 

Answer: A

Question 19: 

Wean 
A. continue 
B. quit 
C. abandon 
D. stop 

Answer: A

Question 20: 

Glutton 
A. Caring 
B. Voracious 
C. Greedy 
D. Gormandiser 

Answer: A

CHOOSE THE WORD THAT IS NEAREST IN MEANING TO THE UNDERLINED WORDS:

Question 21:

Sandra is too voracious  for my liking. 
A. liking 
B. greedy 
C. undounted 
D. kind 

Answer: B

Question 22:

One quality he admires in ladies is humility. 
A. modesty 
B. pride
C. arrogance 
D. contemptness 

Answer: A 

Question 23:

Ado is a wealthy  man. 
A. popular 
B. rich
C. magnificent 
D. maleficent 

Answer: B

Question 24:

Henry is so competent ; that's why I love him.
A. reluctant 
B. unskilled 
C. skilled 
D. porpoise 

Answer: C 

Question 25:

Mary is so extravagant  with money. 
A. wasteful 
B. careful 
C. minimum 
D. moderate 

Answer: A

Question 26:

Our life on earth is ephemeral .
A. temporary 
B. prolonged 
C. long-lived 
D. postponed 

Answer: A

COMPLETE THE FOLLOWING SENTENCES WITH THE APPROPRIATE WORD(S):

Question 27:

We went to —— house yesterday. 
A. their 
B. thier 
C. there
D. thiere 

Answer: A

Question 28:

She was —— by good teachers. 
A. thought 
B. thuoght 
C. tuaght 
D. taught 

Answer: D

Question 29:

I know —— the man lives. 
A. wear 
B. were 
C. where 
D. wie 

Answer: C

Question 30:

The —— is so bright. 
A. whether 
B. wether 
C. weather 
D. wehther 

Answer: C

Question 31:

She told us to go and —— for ourselves. 
A. Sea 
B. see
C. sae 
D. Seea 

Answer: B 

Question 32:

Tunde's car —— is faulty.
A. brake 
B. break 
C. braike 
D. breake 

Answer: A

Question 33:

My brother took me to the building ——.
A. sight 
B. cite 
C. cyte 
D. site 

Answer: D

Question 34:

Learn to do the —— things always. 
A. rite 
B. write 
C. wright 
D. right 

Answer: D 

Question 35: 

He promised to —— a small ball for us. 
A. bye 
B. by 
C. buy 
D. bie 

Answer: C

Question 36:

They —— where she lives. 
A. knows 
B. now 
C. know 
D. nows 

Answer: C

WHAT IS THE CORRECT MEANING OF THE UNDERLINED WORDS:

Question 37: 

A tour leader needs to be a gregarious person. 
A. Well-traveled 
B. Retiring 
C. Adaptable 
D. Chatty 
E. Companionable 

Answer: A

Question 38:

Far from being upright and moral, his behavior showed him to be fallible
A. Capable of falling over 
B. Weak-kneed 
C. Immoral 
D. Capable of errors 
E. None of these 

Answer: D 

Question 39:

He was a morose man, so people tended to avoid him. 
A. Large 
B. Cheerful 
C. Idiotic 
D. Sullen 
E. None of these 

Answer: D 

Question 40:

You cannot be a hero without being a coward
A. Fearful 
B. Fearless 
C. Mighty 
D. Awesome 
E. None of these 

Answer: A


                     MISCELLANEOUS ENGLISH QUESTIONS:

In each of questions 41 and 42, choose the option that best completes the gap(s).

41. You should be ______ about the new machine and also _______ not to spoil it.
a. cautious/careful
b. Careful/cautious
c. Careful/careful
d. caring/careful

Answer: A
42. Our health teacher always says that it is important to ______ thoroughly in order for proper 
______ to occur.
a. rankle/temerity
b. mitigate/digestion
c. digest/transmutation
d. masticate/digestion

Answer: D

In each of questions 43 and 44,choose the option that represents the given phrase or clause.
43. A small group of people who are involved in secret plans to get political power.
a. Coup
b. Cabal
c. Stalwort
d. Dissident

Answer: B

44. The job of writing a dictionary.
a. Lexicography
b. Cartography
c. Bibliographer
d. Philology

Anwer: A
In each of questions 45 and 46, choose the option that is nearest in meaning to the 
underlined words
45. Sule is known for his misogynism
a. Hatred for mankind
b. Love for gymnastics
c. Hatred for women
d. love of women.

Answer:  C
46. Our teacher has an effervescent behaviour. 
a. Antagonistic
b. Complacent
c. Enthusiastic
d. Unwanted

Answer: C
In question 47 choose the option opposite in meaning to the underlines 
word or phrase.

47. She started off being quite matey with everyone.
a. Amiable
b. Unfriendly 
c. Harsh
d. Pleasant

Answer:  B
48. Which of the following words below is correctly spelt.
a. Kwashiorkor
b. Kwashriorkor
c. Kwarshiorkor
d. Kwasheokor

Answer:A

49. Which of the following is correctly spelt?
a. Lymphocyte
b. Lymphocyete
c. Lymphocite
d. Lymphosyte

Answer: A
50. The headquarters of the WAEC international is in?
a. The Gambia
b. Nigeria
c. Ghana
d. Sierra Leone

Answer: B

51. The Nigeria National Anthem was adopted in?
a. 1976
b. 1977
c. 1978
d. 1979

Answer:  C

52.  In a computer system, using Windows Operating System, a file deleted in a computer can be restored from the
a. Shortcuts
b. Recycle Bin
c. Programs 
d. Control Panel

Answer: B

53. USB is an acronym for
a. Universal Serial Bus
b. Universal System Backbone
c. Universal Software Business
d. Universal Study Bundle

Answer: A

54. A digital computer operates on binary digits of
a. 0 and 10
b. 1 and 10 
c. 10 and 20 
d. 0 and 1

Answer: D

55. The Arithmetic and Logical Unit is in what section of the computer
a. CPU
b. UPS 
c. Monitor 
d. Scanner

Answer: A

56. Which of the following can be used as a primary storage device?
a. Digital Versatile disk
b. Magnetic drum
c. PROM
d. RAM

Answer: D

57. What is the full meaning of HTML?
A. Hyper Technology Mark-Up Logarithm
B. Hyper Text Materials Logistics
C. Hyper Text Mark-Up Language
D. Higher Transfer Protocol Language

Answer: C

58.  What is the nearest in meaning to vacuous?
a. Unintelligent 
b. Brave 
c. Angry
d. Stubborn

Answer:  A

59. Which of the following is a programming Language
a. Ms-Word
b. English
c. Fortran
d. French

Answer: C

60.  Marathon is to race as hibernation is to
a. Winter
b. Bear 
c. Dream
d. Sleep

Answe: D

61. Who founded the first political party in Nigeria?
a. Obasanjo Olusegun 
b. Osama Mark 
c. Are Onakoni 
d. Herbert Macaulay.

Answer: D.  In 1923.


         


ARABIC SECTION:


      MATHEMATICS 

1. If 12% of x is equal to 6% of y, then 18% of x will be equal to how much percent of y?
a. 7% 
b. 9% 
c. 11%
d. None of the above

Answer: 
12% of x = 6% of y 
18% of x = ?
Cross multiply to get X = 9.

2. If a number is 20% more than the other, how much percent is the second number less than the 
first?
a. 12(1/3)%
b. 16(2/3)%
c. 16(1/3)%
d. None of these

Answer:
Let A be 20% more than B i.e. A = B + 0.2B = (1.2)B
 then,
B = A/1.20

=> [(B - A)/A] x 100 = [( A/1.20 - A)/A] x 100 = [(1/1.20 - 1)] x 100 = -16.666...%

=> B is 16.666...% lower  than A
The correct answer from the given list is: B


3. If A’s income is 25% less than that of B, then how much percent is B’s income more than that of 
A?
a. 33(1/3)%
b. 66(2/3)%
c. 11(2/3)%
d. None of the above

Answer :
=> 25 percent less is 1– 0.25
=> A = (1 –0.25)B = 0.75B
=> B = A/0.75
=> B = 4/3A
So B's income is 4(33(1/3))%   =  133.3333333%
Now, B's income more than that of  A is  133.333333% –100%  = 33.333333% = 33(1/3)%. i.e.  option  A.

4. If the given two numbers are respectively 7% and 28% of a third number, then what percentage 
is the first of the second?
a. 20%
b. 25%
c. 18%
d. None of the above

Answer:
 Here, k = 7 and l = 28
Therefore, first number = (k/l)x100 % of second number = 7/28 x 100% of second number = 25% of second number. So the correct option is: B.


5. Two numbers are respectively 60% and 20% more than a third number, Second number 
expressed as a percentage of first is 
a. 75%
b. 90%
c. 80%
d. None of the above

Answer:
Let A = 1st number, B = 2nd number, C = 3rd number.

Given:
1.) A is 60% more than C
2.) B is 20% more than C.

Question: Express B as a percentage of A.

Saying a number is X# more means than that number is (1+X) times that number.

So given 1, we have A = (1+0.60)*C = 1.6C
So given 2, we have B = (1+0.20)*C = 1.2C

That means
B/A = (1.2C)/(1.6C) = (1.2/1.6)  .... (the C cancel)
and 1.2/1.6 = 3/4 = 0.75.

So B/A = 3/4 which means B = (3/4)A
B = (0.75)A = (1-0.25)A

So B is 25 % less than A or B is 75% of A i.e. option A.

6. Two numbers are less than a third number by thirty percent and thirty seven percent 
respectively. How much percent is the second less than the first?
a. 15%
b. 10% 
c. 20%
d. None of the above

Answer:
Let the third number be x.
then first number = (100-30)% of x
= 70% of x = 7x/10

Second number is (63x/100)

Difference = 7x/10 - 63x/100 = 7x/10

So required percentage is, difference is what percent of first number

=> (7x/100 * 10/7x * 100 )% = 10% i.e. option B

7. Two numbers are respectively twenty percent and ten percent more than a third number. How 
much percent is the first number more than the second?
a. 9(1/11)%
b. 7(1/11)%
c. 11(1/11)%
d. None of the above

Answer:
Using the same method in the previous question, we obtain (1.2– 1.1)100 %  = 10% more than the second number.  So none of the above is the correct option.

8. The average ages of three persons is 27 years. Their ages are in the proportion of 1:3:5.What is 
the age in years of the youngest one among them
a. 11
b. 9
c. 7
d. 6

Answer:
Let the ages of the three persons be X, 3x,  and 5x
Then (9x) /3 = 27
=> X = 9. i.e. option B.


9.  An aeroplane covers a certain distance at a speed of 240 kmph in 5 hours. To cover the same 
distance in 1(2/3) hours, it must travel at a speed of:
a. 300
b. 360
c. 700
d. 720

Answer:
Distance = (240 x 5) = 1200 km.

Speed = Distance/Time
Speed = 1200/(5/3) km/hr.     [We can write 1(2/3) hours as 5/3 hours. i.e. It is (3*1)+2=5,

So it is 5/3 hours and now speed = distance/time that's why 3/5.]
Required speed = 1200 x 3km/hr = 720 km/hr.   i.e. option D.
              

10. Which of the following numbers is divisible by 3, 4, 5, and 6?
a. 30
b. 48
c. 75
d. 120

Answer:
120 = (2×3)×4×5
Hence option D is the correct one.

11. The sum of ages of 5 children born at the intervals of 3 years each is fifty (50) years. What is the age of the youngest child?
a. Three years 
b. Four years 
c. Five years 
d. Seven years

Answer:
The five children's ages will be :-
x, x + 3, x + 6, x + 9, x + 12.
Added together this gives:
5x + 30
Total of ages = 50
5x + 30 = 50
5x = 50 - 30
5x = 20
x = 4.
The youngest child is 4 years old. i.e. option B.


12. Seun, Tayo and Dayo are to share N120 in the ratio 4:3:2 respectively. What is the sum of the shares of Seun and Dayo?
a. N93.33
b. N80.00
c. N66.67
d. N40.00

Answer:
Let X be the least share, then 4X + 3X + 2X = 9X = 120.
=> X = 120/9 = 40/3.
Now, Seun receives 4X = 4(40/3) = 160/3.
Also,  Dayo receives 2X = 2(40/3) = 80/3.
Thus, sum of shares of Seun and Dayo is = (160 + 80)/3 = 240/3 = #80 i.e. option B.




    COMPUTER SCIENCE AND ICT 


1. All of the following are examples of real security and privacy risks EXCEPT:
A. hackers.
B. spam.
C. viruses.
D. identity theft.
Answer: B
2. A process known as ____________ is used by large retailers to study trends.
A. data mining
B. data selection
C. POS
D. data conversion
Answer: A
3. ____________terminals (formerly known as cash registers) are often connected to complex 
inventory and sales computer systems.
A. Data
B. Point-of-sale (POS)
C. Sales
D. Query
Answer: B
4. A(n) ____________ system is a small, wireless handheld computer that scans an item’s 
tag and pulls up the current price (and any special offers) as you shop.
A. PSS
B. POS
C. inventory
D. data mining
Answer: A
5. The ability to recover and read deleted or damaged files from a criminal’s computer is an 
example of a law enforcement specialty called:
A. robotics.
B. simulation.
C. computer forensics.
D. animation.
Answer: C
6. Which of the following is NOT one of the four major data processing functions of a computer?
A. gathering data
B. processing data into information
C. analyzing the data or information
D. storing the data or information
Answer: C
7. ____________ tags, when placed on an animal, can be used to record and track in a database 
all of the animal’s movements.
A. POS
B. RFID
C. PPS
D. GPS
Answer: B
8. Surgeons can perform delicate operations by manipulating devices through computers instead 
of manually. This technology is known as:
A. robotics.
B. computer forensics.
C. simulation.
D. forecasting.
Answer: A
9. Technology no longer protected by copyright, available to everyone, is considered to be:
A. proprietary.
B. open.
C. experimental.
D. in the public domain.
Answer: A
10. ____________ is the study of molecules and structures whose size ranges from 1 to 100 
nanometers.
A. Nanoscience
B. Microelectrodes
C. Computer forensics
D. Artificial intelligence
Answer: A
11. ____________ is the science that attempts to produce machines that display the same type of 
intelligence that humans do.
A. Nanoscience
B. Nanotechnology
C. Simulation
D. Artificial intelligence (AI)
Answer: D
12. ____________ is data that has been organized or presented in a meaningful fashion.
A. A process
B. Software
C. Storage
D. Information
Answer: D
13. The name for the way that computers manipulate data into information is called:
A. programming.
B. processing.
C. storing.
D. organizing.
Answer: B
14. Computers gather data, which means that they allow users to ____________ data.
A. present
B. input
C. output
D. store
Answer: B
15. After a picture has been taken with a digital camera and processed appropriately, the actual 
print of the picture is considered:
A. data.
B. output.
C. input.
D. the process.
Answer: B
16. Computers use the ____________ language to process data.
A. processing
B. kilobyte
C. binary
D. representational
Answer: C
17. Computers process data into information by working exclusively with:
A. multimedia.
B. words.
C. characters.
D. numbers.
Answer: D
18. In the binary language each letter of the alphabet, each number and each special character is 
made up of a unique combination of:
A. eight bytes.
B. eight kilobytes.
C. eight characters.
D. eight bits.
Answer: D
19. The term bit is short for:
A. megabyte.
B. binary language.
C. binary digit.
D. binary number.
Answer: C
20. A string of eight 0s and 1s is called a:
A. megabyte.
B. byte.
C. kilobyte.
D. gigabyte.
Answer: B
21. A ____________ is approximately one billion bytes.
A. kilobyte
B. bit
C. gigabyte
D. megabyte
Answer: C
22. A ____________ is approximately a million bytes.
A. gigabyte
B. kilobyte
C. megabyte
D. terabyte
Answer: C
23. ____________ is any part of the computer that you can physically touch.
A. Hardware
B. A device
C. A peripheral
D. An application
Answer: A
24. The components that process data are located in the:
A. input devices.
B. output devices.
C. system unit.
D. storage component.
Answer: C
25. All of the following are examples of input devices EXCEPT a:
A. scanner.
B. mouse.
C. keyboard.
D. printer.
Answer: D
26. Which of the following is an example of an input device?
A. scanner
B. speaker
C. CD
D. printer
Answer: A
27. All of the following are examples of storage devices EXCEPT:
A. hard disk drives.
B. printers.
C. floppy disk drives.
D. CD drives.
Answer: B
28. The ____________, also called the “brains†of the computer, is responsible for 
processing data.
A. motherboard
B. memory
C. RAM
D. central processing unit (CPU)
Answer: D
29. The CPU and memory are located on the:
A. expansion board.
B. motherboard.
C. storage device.
D. output device.
Answer: B
30. Word processing, spreadsheet, and photo-editing are examples of:
A. application software.
B. system software.
C. operating system software.
D. platform software.
Answer: A
31. ____________ is a set of computer programs used on a computer to help perform tasks.
A. An instruction
B. Software
C. Memory
D. A processor
Answer: B
32. System software is the set of programs that enables your computers hardware devices and 
____________ software to work together.
A. management
B. processing
C. utility
D. application
Answer: D
33. The PC (personal computer) and the Apple Macintosh are examples of two different:
A. platforms.
B. applications.
C. programs.
D. storage devices.
Answer: A
34. Apple Macintoshes (Macs) and PCs use different ____________ to process data and different 
operating systems.
A. languages
B. methods
C. CPUs
D. storage devices
Answer: C
35. Servers are computers that provide resources to other computers connected to a:
A. network.
B. mainframe.
C. supercomputer.
D. client.
Answer: A
36. Smaller and less expensive PC-based servers are replacing ____________ in many 
businesses.
A. supercomputers
B. clients
C. laptops
D. mainframes
Answer: D
37. ____________ are specially designed computers that perform complex calculations 
extremely rapidly.
A. Servers
B. Supercomputers
C. Laptops
D. Mainframes
Answer: B
38. DSL is an example of a(n) ____________ connection.
A. network
B. wireless
C. slow
D. broadband
Answer: D
39. The difference between people with access to computers and the Internet and those without 
this access is known as the:
A. digital divide.
B. Internet divide.
C. Web divide.
D. broadband divide.
Answer: A
40. ____________ is the science revolving around the use of nano structures to build devices on 
an extremely small scale.
A. Nanotechnology
B. Micro-technology
C. Computer forensics
D. Artificial intelligence
Answer: A
41. Which of the following is the correct order of the four major functions of a computer?
A. Process à Output à Input à Storage
B. Input à Outputà Process à Storage
C. Process à Storage à Input à Output
D. Input à Process à Output à Storage
Answer: D
42. ____________ bits equal one byte.
A. Eight
B. Two
C. One thousand
D. One million
Answer: A
43. The binary language consists of ____________ digit(s).
A. 8
B. 2
C. 1,000
D. 1
Answer: B
44. A byte can hold one ____________ of data.
A. bit
B. binary digit
C. character
D. kilobyte
Answer: C
45. ____________ controls the way in which the computer system functions and provides a 
means by which users can interact with the computer.
A. The platform
B. The operating system
C. Application software
D. The motherboard
Answer: B
46. The operating system is the most common type of ____________ software.
A. communication
B. application
C. system
D. word-processing software
Answer: C
47. ____________ are specially designed computer chips that reside inside other devices, such as 
your car or your electronic thermostat.
A. Servers
B. Embedded computers
C. Robotic computers
D. Mainframes
Answer: B
48. The steps and tasks needed to process data, such as responses to questions or clicking an 
icon, are called:
A. instructions.
B. the operating system.
C. application software.
D. the system unit.
Answer: A
49. The two broad categories of software are:
A. word processing and spreadsheet.
B. transaction and application.
C. Windows and Mac OS.
D. system and application.
Answer: D
50. The metal or plastic case that holds all the physical parts of the computer is the:
A. system unit.
B. CPU.
C. mainframe.
D. platform.
Answer: A



SOME IMPORTANT ABBREVIATIONS IN ICT, COMPUTER, AND INDUSTRY (BUSINESS):

 the following are possible abbreviations you should watch out for in FSB interview. 

CAC => corporate affairs commission. 
PC => Personal computer
HDD => Hard disk drive
PCI => Peripheral component interconnect
GUI => Graphic user interface
VGA => Visual graphic adaptor
ASCII => American standard code for information interchange
EBCDIC => Extended binary coded decimal interchange code
CPU => Central processing unit
ALU => Arithmetic and logic unit
ROM => Read only memory
RAM => Random access memory
PROM => Programmable read only memory
EPROM => Erasable programmable read only memory
EEPROM/EAPROM => Electrical erasable/alterable programmable read only memory
ICT => Information communication technology
VDU => Visual display unit
CD => Compact disk
DVD => Digital versatile disc
OS => Operating system
LAN => Local area network
WAN => Wide area network
MAN => Metropolitan area network
USB => Universal serial board
UNIVAC => Universal automatic computer
BIOS => Basic input and output system
AGP => Accelerated graphic port
IDE => Integrated drive electronics
ATX => Advanced technology extended
MHZ => Megahertz
GHZ => Gigahertz
RW => Re-writeable
SIMMs => Single in-line memory module
DIMMs => Dual in-line memory module
ENIAC => Electronic number integrator & calculator
EDSAC => Electronic dialog storage automatic computer
IC => Integrated circuit
DIR => Directory
DOC => Document
PDA => Personal digital assistance
MOS => Metaoxide semi conductor
SDT => Serial data transmission
PDT => Parallel data transmission
GIGO => Gabbage in gabbage out
LSIC => Large scale integrated circuit
MAC => Media access control
CMD => Command
CMOS => Complimentary metaoxide semi conductor
PAN => Personal area network
CAN => Campus area network
SQL => Structured query language
DBMS => Database management system
ISP => Internet service provider
SIM => Subscriber identification module
FORTRAN => Formular translator
URL => Universal resource locator
COBOL => Common basic oriented language
BASIC => Beginner all purpose symbolic instruction code
CSS => Cascading style sheet
XXS => Cross site scripting
HTML => Hypertext markup language
RFI => Remote file inclusion
DDOS => Distribution denial of service
SEO => Search engine optimisation
PHP => PHP Hypertext preprocessor
WWW => World wide web
TCP => Transmission control protocol
IP => Internet protocol
VPN => Virtual private network
HTTP => Hypertext transfer protocol
CCNA => Cisco certified network associate
XML => Extensible mark-up language
CISCO => computer information system company
CEH => Certified ethical hacking
CCNP => Cisco certified network proffessionals
USSD => Unstructured supplementary service data.


         CURRENT AFFAIRS: 

though there were no questions on current affairs in 2018 FSB interview, no one is guaranteed the same happening in 2019 or in subsequent years. Therefore, to avoid being taken unaware, we added a current affairs section. Follow this link Nigerian current affairs for Nigerian scholarships to look up the updated Nigerian current affairs from the 1800's till date.
This current affairs section helps you stay on higher grounds i.e. at an advantage,  in case current affairs questions should come up in next year's interview. 

Endeavor to share this post with your friends to avail them this opportunity, and to leave your comments or questions here by using the comment box below. 
Happy FSB interview preparation and success in your FSB examination— from Naija Scholarships Buzz!


Share:
Location: Nigeria

2 comments:

Your comments or questions here